Legyen Ön is tekintettel a jövőre!
Korszerű GreenAge Energiatechnológiák
Fal- és mennyezetfűtés

Felületfűtési- hűtési rendszerek

 A mai korszerű épületgépészeti megoldásoknál igen fontos elvárás, hogy igazodjanak a jelenleg egyre jobban felfutó környezetkímélő, jellemzően a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések használatához.

Ennek a célnak legjobban az épületeket fűtő- és hűtő rendszereknél – hőleadó oldalon – a különböző megoldású felületfűtő rendszerek felelnek meg: 

 • A klasszikus padlófűtés (alacsony hőfokon!),
 • A ma méltán divatos és korszerű falfűtés ill.
 • A mennyezetfűtés és ennek egy változata, a monolit födémtemperálás.

 Helyes méretezés és kivitelezés esetén a hagyományos (jellemzően radiátoros) rendszerekhez képest igen sok előnyös tulajdonsággal bírnak: 

 • energiatakarékos (alacsony hőméréskeltű fűtés),
 • egészséges és huzatmentes (nincs pormozgás és levegőrétegződés – hideg láb),
 • zajtalan (nincs ventillátorzaj),
 • esztétikus (a csövezés a falban van),
 • korszerű és gazdaságos,
 • helytakarékos (nincs fűtőtest a térben, ami akadályozná a berendezést),
 • az épület teljes értékűen fűthető vele,
 • az épület teljes értékűen hűthető vele,
 • környezetkímélő megoldás (alternatív energiák felhasználása).

Lényegében a fal- és mennyezet fűtés a padlófűtés egy korszerű változata, a külső falra és födémre szerelt és annak anyagába „bedolgozott” rendszere, egy vékony műanyag (meleg vizet keringtető) csőre. Ennek a csőnek a beépítése lehetséges a hagyományos „nedves” vakolt kivitelben, ill. a ma egyre jobban terjedő „száraz” (gipszkartonos és könnyűszerkezetes) kivitelben. Újdonság (?) az épület szerkezet temperálás, amikor a padlófűtési csöveket az építkezés folyamán a monolit beton készítésekor a zsaluzás fölé, de a vasalat alá telepítjük, amely így a födémet felületsugárzóvá / hő leadóvá teszi.

A felületfűtési rendszerek működésének alapvető sarokpontja, hogy elsősorban nem a levegőt fűti, hanem az adott helyiség külső határoló felületeinek lehűlését és ez által a hidegsugárzást akadályozza.

Gondoljon a kedves olvasó egy téli szép és napos pillanatra, amint egy ablak előtt állva élvezi a nap, s a szobában egy cserépkályha „sugárzó” melegét. A felületfűtési rendszerek élettanilag hasonlóképpen működnek. Mivel testünk a sugárzott hőt sokkal jobban hasznosítja, mint a levegő hőjét, így az adott hőérzet eléréséhez 2-3CO-kal alacsonyabb léghőmérséklet elegendő a kellemes közérzethez (már 1CO-os hőmérsékletcsökkentés 5-8% primer energiacsökkentést tesz lehetővé)!

Meg kell, hogy nyugtassuk azokat, akiknek a lebegő por miatt eddig légúti problémái voltak. Meggyógyítani sajnos mi sem tudjuk Őket, de rendszerünkkel a fűtési szezonra eső nehézségeiket nagymértékben csökkenthetjük. Ennek okát a lebegő por mennyiségének csökkentésében kereshetjük. Mivel nem a levegőt fűtjük, hanem az ott lévő tárgyakat és – ami a fő – az embereket.

Így nem alakul ki a helyiségben pormozgás és nincs kellemetlen hőmérséklet szerinti levegőrétegződés sem, míg radiátoros fűtés esetén a padlószint és a mennyezet közelében mért hőmérséklet az 5-8CO-os értéket is elérheti! Korrekt szigeteléssel a rendszer - csak falfűtés esetén is - biztosítja, hogy lába többé ne fázhasson, míg ha az adott helyiség hőmérséklete ezt nem is indokolná.

Igen komoly további szempont a gazdaságosság, ami e rendszerek létjogosultságát igazolja.

Szemben a hagyományos fűtési rendszerek átlag 70CO-os vízhőmérsékletével, ezek a rendszerek 35-40CO-on üzemelnek. Ez a hőmérséklet tartomány teljesen megfelel a korszerű hőtermelő berendezések kívánalmainak.

Pl. egy kondenzációs kazán a legjobb hatásfokát ebben a tartományban tudja kifejteni, a kéményen kidobott füstgáz hőenergiáját legjobban „visszanyerni”. Egy hőszivattyút pedig – működési elvéből adódóan – a lehető legalacsonyabb előremenő hőmérsékleténél biztosítja a legalacsonyabb vill. fogyasztást.

És akkor még nem beszéltünk az épület hűtési igényéről!

Ahogyan télen a falak hidegsugárzását felülettemperálással meg tudjuk akadályozni, nyári üzemben - megfelelő gépészeti háttérrel pl. hőszivattyúval, stb. – az épület átmelegedését tudjuk csökkenteni / megszüntetni. Így a lakótérben kellemes komfortot tudunk biztosítani, mert a helyiség levegője nem melegszik fel, csak a kívánt mértékig.

Ezzel a megoldással pedig kiválthatjuk a klasszikus, levegőt hűtő és azt nagymértékben szárító klímaberendezéseket. Nincs több szemszárazság, izületi gyulladás és megfázás – csak a kellemes komfort! Nem beszélve a klímák beszerzési áráról, és ezen berendezések által fogyasztott jelentős elektromos energiáról, éveken át.

A korrektség miatt meg kell említenünk egy hátrányt, amire figyelni kell. A falakra erősített / fúrt műtárgyakkal megsérthetjük az abban futó csövezést. Ennek megfúrásának kockázata korrekt kivitelezési dokumentálással és a fúrás előtti pontos hőméréssel lényegében nullára redukálható. Ha mégis megtörténik a baj, csak egy tenyérnyi területen kell megvésni a felületet és egy kis műanyag javító betéttel a hiba elhárítható.

Részletes műszaki tartalomért elérhetőségeinken tájékoztatjuk

 

 

 

 
Webáruház
Kosár
Az ön kosarának tartalma
 
Az Ön kosara üres!
 
 

 
Stratégiai partnerünk Grafika, portál fejlesztés és üzemeltetés
Népszerű gyártók: Loxone épületautomatika Panasonic hőszivattyú Mitsubishi Zubadan hőszivattyú Zehnder hővisszanyerős szellőztető Keram SistemAir Helios Crestron Inels ELKO MCZ Atmos JS födém VentAxia Napelem Napkollektor Hőszivattyú Falfűtés Egészséges ivóvíz Ozmózis Utraszűrő Pellet Alternatív energia
Green Age Hungary Kft.
H - 2100 Gödöllő, Röges u. 20.
Telefon:
+36 30 870 8001
Fax:
+36 28 51 33 56
E-mail: