Legyen Ön is tekintettel a jövőre!
Korszerű GreenAge Energiatechnológiák
Hökamera

Épületek hökamerás (infrakamerás) állapotfelmérése

-

.

Hökamerás vizsgálatok
 • Főbb felhasználási területek
  • Penész, páralecsapódás okainak a feltárása
  • Hőszigetelések, tetőtér hőszigetelések vizsgálata, hiba feltárás
  • Fűtési rendszerek (radiátor, padlófűtés, fal és mennyezetfűtés) hatékonyságának a vizsgálata, hiba feltérképezése
  • Nyílászárók hőszigetelésének és beépítésének a vizsgálata
  • Hőveszteségek, hőhidak feltérképezése
  • Elektromos rendszerek ellenőrzése
  • Vízszivárgások keresésée

 

 Leggyakoribb hibák, területek, ahol nagyon jó szolgálatot
tud tenni egy hőkamerás vizsgálat:

 -  Nyílászárók vizsgálata

Érdemes vizsgálni a beépítést, akár régi vagy új nyílászárok esetében is. Mind a két területnek megvannak a sajátos hibái.
Kevesen tudják, hogy hiába választanak nagyon jó hőszigetelő képességű nyílászárót, amikor a beépítésen múlik a végeredmény kb. 50%-a.

Az elmúlt évek tapasztalai alapján sajnos Magyarországon a beépített nyílászárók esetén, akik nem RAL beépítést választottak (kb. 1%) azoknál 50-70%-ban nem megfelelő minőségű a beépítés. Mechanikailag ugyan nincs általában gond, viszont a körbe fújt purhab valahogy nem sikerül megfelelően. Sok esetben pl. 10-15 új nyílászáró esetén is a beépítő alig használ el 1-2 flakon purhabot és ebből is gazdasági okokból a lehető legolcsóbbat választja. A befúlyt purhab vastagsága több helyen alig pár miniméter vastag és átlátni rajta. Ha erre rákérdezünk, akkor annyi a válasz, hogy így szokták és már évek óta így szerelik és senki nem panaszkodott. És ha letakarják, akkor úgy sem fog látszani. Tipikus magyar tulajdonság. Csak közben pedig mi vásárlók azt hisszük, hogy milyen jól jártunk. De ettől a hiba még ugyanúgy fennáll. Hideg alul az ablak keret, párásodik, nedvesedik, sok esetben pedig idővel peszéses is lesz.
Ezt könnyű letudni azzal, hogy rakjanak be résszellőzőt az ablakba, attól még a szerelési hiba nem lesz megoldva.

A fizikát pedig nem lehet becsapni, hiszen, ha a nyílászáró belső felületének bármely részén a hőmérséklet 17-18 fok alatti, akkor megindul a hideg áramlása lefelé. (Ha a környezetnek alacsony a hömérséklete, akkor nagy a hőelvonás, ami hidegérzetként jelentkezik)
Amikor bent voltam az egyik nyílászárós cégnél és kérdeztem, hogy miért nem használnak jobb minőségű purhabot a beépítés során, amikor ez egy lakásnál nem több mint 2-5000 Ft, akkor azt mondták, hogy ezt sem akarják megfizetni az ügyfelek és ha neki 100 lakást kell beszerelni, akkor nagyon sok pénzt dob ki. De kérdezem, hogy miért nem ajánlják fel a jobb beépítés lehetőség az ügyfeleknek? Igen ez jó kérdés.
Sajnos szabad szemmel nem látjuk csak érezzük, hogy nem jó valami. A hőkamera pedig ezt meg is mutatja.
Mi abban is tudunk segíteni, hogy nagyon kis költségből miként tudják ezt kijavítani.

Néhány nyílászáró beszerelési hiba fényképe:

A következő képen nagyon jól látszik, hogy az ablak keret alatt közpépen mennyire alacsony a hömérséklet. Miközben prémium minőségű nyilászárót vásároltak. Következménye: pára lecsapódás és ha nem törölgetnék naponta, akkor penészesedés

hökamerás vizsgálat-rossz ablak beépítés

3 rétegű üvegezéssel ellátott teraszajtó beszerelési hibája.

Nagyon jól látszik körben a purhab vastagságának a hiánya.
Következménye: nagyon hideg érzet a padlón

Hökamerás vizsgálat - teraszajtó beszerelés

 

 -  Hőszigetelés vizsgálata

Megfelelő hőszigetelés választása nem könnyű feladat. Nagyon sok az ellentmondó vélemény és javaslat, hogy mit és hogyan kellene megoldani. Nagyon sok "okos szomszéd" segítség tud ilyenkor tanácsot adni olyan területen, amihez igazából nem is értenek. Nagy nehezen kiválasztjuk a megfelelő vastagságú és típusú szigetelést, aminek a felrakása újabb gondot jelent. Kiben bízzunk meg. Válasszuk a legolcsóbb kivitelezőt vagy drágábbat. Nehéz döntés, mivel nem tudjuk ellenőrizni még referenciák alapján sem a kivitelező minőségét. Így ezen a területen is nagyon sok tervezői és kivitelezői hibával találkozunk. A kivitelezők sietnek és nem foglalkoznak legtöbbször a hőhidakkal és a csatlakozási csomópontokkal. Hiába szigetelik akár 15 cm vastagságban a falzatot, 25 cm vastagságban a tetőt, amikor a pl. fal és a tető találkozásánal egyszerűen elfelejtik rendesen szigetelni.
Ebből pedig nagyon sok probléma adódik. Nedvesedik a szerkezet és belül hideg érzést is érzünk a hideg levegő áramlása miatt.
Miközben a tulajdonos meg volt győződve róla, hogy mivel nagyon sokba került a szigetelés biztosan jól sikerült. A lenti képek alapján mindenki eldöntheti.

Az épület néhány szigetelési paramétere: a falon 15 cm szürke polisztirol, tetőn 25 cm kőzetgyapot szigetelés.

 

A képen jól látszik, hogy a -16,4 fokos külső hömérséklet esetén a tetőnél 6,7 fokos volt a tető. Hova fütött vajon így a tulajdonos? Hökamera vizsgálat - tetőtér szigetelés

Ez egy tetőtéri hálószba fejnél lévő része. A tulajdonos panaszkodott, hogy kicsit hideg van a fejüknél.
A képen mindenki meglepődött.
a sarokból -4.9 fokos hideg levegő áramlott a padlón végig.
Nem csoda, hogy a párnak fájtak a csontjai.

Persze itt sem volt rendesen megoldva a szigetelés

Hökamerás vizsgálat - tetötéri háloszoba

A képen egy lépcsőházi üvegtégla hideg felülete látható. Alul a sötétebb csíkon pedig a látszik a nem megfelelő lábazati szigetelés

hökamerás vizsgálat - nem megfelelö lábazati szigetelés
 
Webáruház
Kosár
Az ön kosarának tartalma
 
Az Ön kosara üres!
 
 

 
Stratégiai partnerünk Grafika, portál fejlesztés és üzemeltetés
Népszerű gyártók: Loxone épületautomatika Panasonic hőszivattyú Mitsubishi Zubadan hőszivattyú Zehnder hővisszanyerős szellőztető Keram SistemAir Helios Crestron Inels ELKO MCZ Atmos JS födém VentAxia Napelem Napkollektor Hőszivattyú Falfűtés Egészséges ivóvíz Ozmózis Utraszűrő Pellet Alternatív energia
Green Age Hungary Kft.
H - 2100 Gödöllő, Röges u. 20.
Telefon:
+36 30 870 8001
Fax:
+36 28 51 33 56
E-mail: