Legyen Ön is tekintettel a jövőre!
Korszerű GreenAge Energiatechnológiák
Purhab gyakori kérdések

Milyen kérdésekkel kell megbírkoznunk a szigetelések kiválasztásakor?

- A lehető legkisebb időráfordítással és előkészülettel tudok-e jó szigetelést választani?
  Ha purhab szigetelést választ, akkor igen, mivel egy kézben van az anyag szállítása és befújása is. Nincs egymásra várás.

- Tudok-e költséghatékony szigetelés típust és vastagságot választani, mely nem csak a a szabványoknak felel meg, de hosszútávon képes csökkenteni a fűtés és hűtés költségemet?
 - Igen, mivel nem nem kell külön anyag és munkadíjjal számolni. Egyben kalkulálható.
 - ha megvan, hogy hova szeretné a szigetelést használni, akkor kiválasztható oda a megfelelő purhab és a hozzá tartozó anyag vastagság is, mely új építés esetén megfelel az előírásoknak, felújítás esetén az elvárásoknak és az igényeknek


- Miként lehetne a lehető legvékonyabb szigeteléssel a lehető leghatékonyabb szigetelést elérni?
 Néhány kérdést megválaszolva eldönthető, hogy a nyitott és zárt cellás purhabot válasszunk.
  - zárt cellás purhab szigetelést, akkor érdemes választani, ha szükségünk van lépésállóságra és/vagy kevés helyünk van a szigetelés elhelyezésére
  - nyitott cellás purhabot érdemes választani, ha nem kell lépésálló felület vagy nagyobb vastagság is rendelkezésre áll.

  Pl. 13 cm zártcellás purhab helyett használhatunk 22-25 cm nyitott cellás purhab szigetelést is.

- Ismerek-e olyan szigetelési megoldást, ami nem a kivitelezők „         így szoktuk és jó volt másnak is”            kijelentés alapján kerül elfogadásra?

Sajnos a jelenlegi építőipar is munkaerő hiánnyal küzd. Egyre kevesebb a munkás, akik legtöbbször egy vezető, szerencsés esetben szakmabeli irányításával dolgoznak. Így számukra a legismertebb, jó rég óta használt szigetelést ajánlják. Legtöbbszor a gyorsaság a legfontosabb és nem a technológia fegyelem betartása, nincs szakmai ismeretük és tapasztalatuk arra mit okoz idővel a szakszerűtlen beépítés.
Nem az így szoktuk kijelentés a legfőbb gond, inkább az, hogy legtöbbször nem akarnak mással foglalkozni.Azzal sem, hogy mi lenne az ügyfélnek a legjobb.
A szabványok és az igények már túlmutatnak az egyszerű hőszigetelésen.
Az új technológiák, szellőztetési megoldások megkívánják a precíz és pontos kivitelezést, amire nem lehet a régi elvárásokkal válaszolni.

 

- A szigetelés választásom befolyásolja-e a tetőtér átmelegedését és hűtési igényét?
  Jelentősen befolyásolja. A szigetelő anyagoknak van egy átmelegedési fázis eltolódása. Emiatt minden tetőtér idővel átmelegszik.
Azonban a tapasztalataink alapján amennyiben ugyanazon tetőtér szigetelését lecseréljük fújt purhab szigetelésre, akkor a tetőtér átlaghőmérséklete akár 5-6 fokkal is tud csökkenni.
Ez kisebb teljesítményű klima választást és kisebb energiafogyasztást jelent.


- Miként lehet csökkenteni a hőszigetelés járulékos költségeit?
A jelenlegi energetikai elvárások már nem engedik meg a 15cm-es szálas vagy táblás szigetelések használatát födém vagy tetőtér szigetelés esetén.
Általában már 30-45 cm vastag szálas anyagú szigetelést használnak.
Ez egy szarufa közben elhelyezett 15 cm vastag szigetelés esetén 15-30 cm-es es plusz elemelést jelent, melyet már a legtöbb esetben nem lehet megoldani gipszkarton függesztők használatával. Jelentős anyag és munkadíj költségeket von maga után pluszban.
Amennyiben purhab szigetelést választanak, akkor legtöbbször elég lehet a szarufaközbe kifújt zárt cellás szigetelés is. Elkerülve a ki emelés plusz kölségeit.
És a tetőtér belső méret csökkenését is.

-  Megoldható-e, hogy a szigetelésnél betartsák a technológiai lépéseket és elkészülte után is tartós maradjon a szigetelés?
A gyári technológiák tökéletesek. Csak a gyakorlatban munkaerő hiány és idő hiány van. A kivitelezők jó esetben egy hozzértő vezető irányításával készítik el a rétegrendeket. Megveszik a jó szigetelést, de már a gyártó által javasolt „drága” kiegészítőket legtöbbször nem. Nem oldják meg legtöbbször a párazárást tökéletesen.
Ami hosszú távon tönkre teszi a szigetelést, mivel pára kerül a szigetelő anyagba és az átnedvesedés hatására csökken a hőszigetelő képesség és akár a szálas anyag összeesését és lecsúszását eredményezi.
Purhab választás esetén, ha megfelelően szórják fel nem lehet később szigetelési képesség változás.

- A további munkafázisok tönkre teszik-e a szigetelésünket? Helyre hozza-e a villanyszerelő vagy a gépész a párazáró fóliát, amikor át kell vezetni rajta valamit?
 Egyáltalán ismeri-e az erre való drága technológiákkat vagy úgy is eltakarják?
A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb kivitelező (villanyszerelő, gépész)nem ismeri vagy drágának tartja a szakszerű párazásárt. Kiszúrják a szigetelést és úgy is hagyják.
Purhab esetén mivel párazárásról is beszélhetünk ezért szinte csak tudatosan tudnak kárt okozni a szigetelésben.


- Miként biztosítható, hogy a helyiségek sarkaiban ne jelenjen meg a hőhidak miatti vizesedés és penész idővel?
A hőhid elkerülése csak abban az esetben lehetséges, ha légtömören összezárják a homlokzati fal szigetelését a födém/szarufa közbeni szigeteléssel.
A légtömör szóban van a lényeg. EPS lapra szálas anyagot nem lehet csak ráteríteni és nem lehet légtömörré tenni. Legtöbb esetben max. rádobják a koszorúra a födém/szarufa szigetelést. Sok esetben nem is rakják rá a koszorúra, így pont a ház leggyengébb pontját nem szigetelik szakszerűen. Ez pedig a sarkok és a födém felüli falszakaszok nedvesedését és penészesedését okozza.
A helyben szórt purhabnál nincsenek hőhidak, hiszen a homlokzati falon elhelyezett EPS táblákat összefújják a födém vagy szarufaközbe fújt szigeteléssel.
Szinte az egyetlen biztos megoldás.


- Biztosítva lesz-e az idő múltával a hőszigetelő képesség?
Ha minden technológia lépést szakszerűen betartanak akkor igen.
De 20-ból talán 1 helyen valósol meg ez.

- Miként hat a nem megfelelő párazárás a szigetelésünkre?
A pára utat keres magának. Elég egy kiszakadt párazáró fólia. A konyhai szagelszívó már elkezdni a lukon is beszívni a levegőt. És mivel a levegő nedvességet is szállít, ezért a ahol eléri a szigetelésben a harmatpont értékét ott ki is csapódik. Ha ez a szálas anyagban van, akkor ott el is kezd nedvesedni és jelentősen lerontja a szigetelő képességet. Elkezd a víz csöpögni és károkat okozni.

- Ősszeesik-e a szarufák közötti szálas szigetelés, ha bárhol is sérül a párazás?
Amennyiben a szigetelés nedvesedik ez elkerülhetetlen. Az összeesett szigetelés pedig nem tudja ellátni a feladatát.

- Megoldható-e a légtömör kialakítás, hogy az idő folyamás ne nedvesedjen be a szálas szigetelésünk akár egy konyhai szagelszívó használata során?
Kizárólag szakszerű beépítés esetén. Ami ritkán sikerül.
Az építőipar fő jellemzője a rohanás. És mindig marad hiba a párazásban. Ami valahol problámát okoz.

- Meg tudja-e tartani az alakját és hőszigetelő képességét egy átnedvesedett szigetelés?
  Nem. A helyzet csak romlani fog.

- Mi lesz a bezárt és átnedvesedett szigeteléssel?
Ki kell szedni és kijavítani. Ezt pedig legtöbbször gazdasági okokból nem teszik meg, ha nem alakul ki légúti betegség. Ez meg jelentős költséggel jár.
A látszólagos kezdeti költség jelentősen sokszorosára nő. És nem biztos, hogy az új szálas szigeteléssel nem ugyanez lesz.

- Elekerülhető-e a hőhidakból eredő penészesedés?
Igen, ha megszüntetik a hőhidakat. Sajnos legtöbbször próbálkozással.
A legjobb megoldás, ha a szigetelő anyagokat légmentesen összezárjuk.
 Ez ez egyetlen tartós megoldás jelenleg.

- Mit fogok csinálni akkor, ha a nedvesedés vagy penészedés miatt betegek lesznek a gyerekeink?  Lesz rá újabb súlyos pénzünk, hogy nem csak egy új szigetelést kell létrehozni, hanem le kell bontani és elszállítani a régi szigetelést?
Betegség esetén találunk pénzügyi forrást rá. Azonban sokkal olcsóbb szakszerűen megoldani a felmerülő problémákat. Purhab esetén nem merül fel ilyen probléma..

- Mik a purhab gyenge pontjai?
A legfőbb hibát az anyagot ért UV sugárzás jeneti. A védelmet takarással érjük el (pl. tetőtés szigetelés)  vagy lapostető szigetelés esetén a felületre felhordott UV védő réteggel.

 

A purhab nem az egyetlen tökéletes szigetelési megoldás. De az egyike azoknak, ami nem drágább egy gyári anyagokkal, technológiai utasítás alapján kivitelezett párázárással elátott, légtömören kialakított szigetelésnek.
A tökéletesen kialakított, légtömör szigetelések munkadíjjal és járulékos költségekkel együtt szinte mindig hasonló összköltségekbe kerülnek.
Olcsóbb csak akkor tud lenni, ha valamelyik eszközt vagy munkafázist kihagyunk.

Egy jövőbeni szellőzőrendszer kivitelezéséhez is elengedhetetlen egy légtömör kialakítás, melyet később már nem lehet megoldani tökéletesen csak foltozni.
Ma még nem elvárás a légtömör kialakítás, de nyugat európában már ez alapértelmezett és nálunk is azzá fog válni.

Ma még nem biztos, hogy gondol erre az életminőséget javító szellőzőrendszerre, de amennyiben purhab szigetelést választ, úgy a jövőben bármikor kialakíthatja a hővisszanyerős szellőzőrendszerét is, az épület csomopontjai ami rajtunk múlik alkalmassá teszik az épületét.


A kérdés mindig az, hogy hány szereplő szakszerű kivitelezésén múlik a végső és hosszú távú eredmény.

 

 
Webáruház
Kosár
Az ön kosarának tartalma
 
Az Ön kosara üres!
 
 

 
Stratégiai partnerünk Grafika, portál fejlesztés és üzemeltetés
Népszerű gyártók: Loxone épületautomatika Panasonic hőszivattyú Mitsubishi Zubadan hőszivattyú Zehnder hővisszanyerős szellőztető Keram SistemAir Helios Crestron Inels ELKO MCZ Atmos JS födém VentAxia Napelem Napkollektor Hőszivattyú Falfűtés Egészséges ivóvíz Ozmózis Utraszűrő Pellet Alternatív energia
Green Age Hungary Kft.
H - 2100 Gödöllő, Röges u. 20.
Telefon:
+36 30 870 8001
Fax:
+36 28 51 33 56
E-mail: